Dvorak, Tchaikovsky en Wagner

A. Dvorak – Serenade voor blazers

P.I. Tchaikovsky – Strijkersserenade in C groot

R. Wagner – Karfreitagszauber (bewerking: Andreas Tarkmann)

Op zaterdag 6 mei 2017 zal het Klassiek Collectief een kamermuziekprogramma ten gehore brengen. Het concert zal plaatsvinden in de Amstelkerk te Amsterdam.

Het concert zal beginnen met de Serenade voor blazers van Antonin Dvorak. Dit werk is geschreven in 1878 en is opgedragen aan Louis Ehlert, deze componist en muziekcriticus stond bekend om zijn Slavische muziek en ook het gebruik hiervan in zijn eigen werk. De serenade is geschreven voor 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten, 3 hoorns, cello en contrabas. Een mooie kleine bezetting, daarom voeren wij dit werk ook uit zonder dirigent. De Dvorak blazersserenade is één van de bekendste werken in het blazersrepertoire.

Na de pauze gaan wij verder met Tchaikovsky’s strijkersserenade in C groot. Dit werk werd iets eerder geschreven, in 1880. Alle vier de delen hebben een uniek eigen karakter en zijn zeer vermakelijk om naar te luisteren. Het eerste deel begint majestueus en doet denken aan een groot orkestwerk, maar Tchaikovsky komt in deel 2 met een schitterende korte wals met een lieflijk karakter. Mooie tegenstellingen in schitterende melodieën die u waarschijnlijk nog wel even hoort nagalmen in uw hoofd. Dit geheel onder leiding van concertmeester Johan Olof.

Als afsluiting en als opmaat naar ons project in september 2017 spelen wij een bewerking van Wagner zijn Karfreitagszauber. De bewerking is gemaakt door een bekend Duits arrangeur; Andreas Tarkmann. De bezetting hiervoor is: 2 fluiten, 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten, 4 hoorns, 2 trompetten en 3 trombones. Iets groter dus, maar Wagner heeft dat zeker nodig.

Het is een vermakelijk programma wat zeker ook geschikt is voor de niet kenner. Veel volksmuziek, vermakelijk voor elk publiek. Bent u erbij?

Amstelkerk, Amsterdam
Zaterdag 6 mei 2017, 20:15 uur