Dvorak en Schubert

F. Schubert – Mis in ES

A. Dvorák – Symphonie 8

Er staat u een avond te wachten met prachtige muziek van Dvofák en Schubert. Onder leiding van Peter Dijkstra hebben wij met veel plezier en toewijding gewerkt om u een onvergetelijke avond te bezorgen.

Bijzonder aan Het Klassiek Collectief en MUSA is dat beide organisaties sterk op elkaar lijken. Onze musici zijn enorm gedreven in het maken van muziek en doen dat op een zo hoog mogelijk niveau. En wist u dat de meesten van ons een fulltime baan hebben buiten de muziek?

Toen wij in mei 2016 van elkaars bestaan op de hoogte werden gebracht, lag het direct voor de hand dat we een samenwerking zouden aangaan. En nu, anderhalf jaar later, is het dan eindelijk zo ver dat we u het resul­taat met trots presenteren!

Dvorák

Geïnspireerd door de mooie tuinen van zijn buitenverblijf in Vysoka (in het noorden van het huidige Tsjechië) schreef Dvorák in het najaar van 1889 zijn uitgesproken lyrische en opgewekte achtste symfonie. Dvoráks voorliefde voor natuurschoon spat ervan af, terwijl hij bovendien verschillende Boheemse volks­melodieën in de symfonie heeft verwerkt.

Schubert

In tegenstelling tot Schuberts reputatie speelde gewijde muziek een belangrijke rol in zijn leven. Hij kwam uit een godsdienstig gezin en werd opgeleid aan een seminarie. Zijn zesde mis in Es (D950) componeerde en voltooide hij in juli 1828, het jaar van zijn dood en waarschijnlijk in opdracht van Michael Leitermayer, de koorleider van de Dreifaltigkeitskirche in de Weense voorstad Alsergrund. Schubert zelf heeft de première niet meer meegemaakt, zijn broer Ferdinand dirigeerde deze een jaar later.