Uitdagend programma voor het Klassiek Collectief

Het is inmiddels al een tijdje te lezen op de website, maar nog niet groots aangekondigd: het programma van Het Klassiek Collectief in januari 2016. In nauw overleg met onze solist Ties Mellema en dirigent Arjan Tien is gekozen voor Franz Schubert’s 9e symfonie en het altsaxofoonconcert van Edison Denisov. Met dit uitdagende programma en een vernieuwende samenwerking met kunstenaar Jouke Schwarz zal Het Klassiek Collectief luisteraars een unieke beleving bezorgen.

De 9e symfonie van Schubert stond al enige tijd op het wensenlijstje van de bestuursleden van Het Klassiek Collectief. Niet voor niets begon het ontstaan van het orkest puur met als reden om prachtige werken uit te kunnen voeren. Schubert’s 9e, de symfonie met de Hemelse lengte, behoort absoluut tot één van de favorieten. Schubert schreef de symfonie rond 1825 en heeft het werk waarschijnlijk nooit kunnen horen. Het stuk zou ‘onspeelbaar’ en ‘te lang’ zijn. Het was dan ook geruime tijd gebruikelijk om coupures toe te passen.

Alsof Schubert’s 9e symfonie nog niet voldoende uitdaging oplevert, wil Het Klassiek Collectief met dit programma ook vernieuwend zijn, meer beleving bezorgen en een extra dimensie aan het concert toevoegen. Dit gevoel werd al snel in een idee omgezet en resulteert in de samenwerking met Jouke Schwarz. Deze jonge en veelbelovende kunstenaar zal een animatie maken die Denisov’s rijke muzikale palet van kleuren, sferen en akkoorden in de muziek ondersteunt.

Denisov’s soloconcert is geschreven in 1982 en is een bewerking van zijn altvioolconcert. Het is niet alleen gekozen vanwege de geschiktheid om te combineren met beeldende kunst, maar vooral vanwege de inhoud en thematiek die aansluit op het werk van Schubert. Met dit concert brengt Denisov namelijk een ode aan de thematiek in Schubert’s ‘nulde’ symfonie. In het laatste deel worden variaties op een thema van Schubert gespeeld door orkest en saxofoon. Het contrast in stijl tussen de twee stukken is weliswaar groot, maar met deze thematische overlap sluiten de twee werken perfect op elkaar aan. Bovendien zal de uitvoering van Denisov een Nederlandse première zijn.

Kortom, een programma vol uitdaging en dat is precies wat Het Klassiek Collectief niet uit de weg gaat. Onder leiding van Arjan Tien, aangevuld met sectierepetities van repetitoren uit professionele orkesten zullen de orkestleden het hoogst haalbare uit de stukken halen.

Klik hier voor meer informatie over de concerten.0
Winkelmand
  • No products in the cart.