Het Klassiek Collectief speelt ‘Legendarisch’

In het najaar van 2018 speelde het Klassiek Collectief een ‘legendarisch’ programma: drie werken, die stuk voor stuk gebaseerd zijn op sprookjes en legendes. De samenwerking met de ritmisch ijzersterke dirigent Hans Leenders (voormalig slagwerker) en Dutch Classical Talent Tobias Borsboom (piano) maakte dit project bij voorbaat onvergetelijk. 

Programma

Francis Poulenc – Aubade

Maurice Ravel – Ma Mère l’Oye

Igor Stravinsky – L’Oiseau de Feu

De titel ‘Legendarisch’ zijn geen kapsones. Het Klassiek Collectief speelde een programma gebaseerd op legendes: een sprookjesthema met drie balletten, met één hoofdwerk: de Vuurvogel van Stravinsky.

Met Poulenc’s Aubade opende het Klassiek Collectief in kleine bezetting: een choreografisch concert voor piano en slechts 18 instrumenten. Met pianist Tobias Borsboom als solist is deze aubade (‘avondserenade’ of ‘ochtendmelodie’) de ideale start van elk concert. Zonde dat het niet vaker wordt geprogrammeerd!

Vervolgens klonk een ander sprookje: Ravel’s ‘Ma Mère l’Oye’ (Moeder de gans). Het stuk werd oorspronkelijk geschreven als pianosuite voor twee kinderen van vrienden van de Franse componist. Het hoofdwerk dit programma was de welbekende L’Oiseau de Feu (De Vuurvogel) van Igor Stravinsky. Met dit ballet brak Stravinsky werkelijk alle gangbare wetten van de klassiek muziek in zijn tijd. Een kolossaal orkest met een flinke batterij slagwerk: gegarandeerd spektakel.

Concerten

Zaterdag 24 november 2018, 20:15 uur  – De Duif, Amsterdam

Zondag 25 november 2018, 15:00 uur – Geertekerk, Utrecht

Musici

Dirigent: Hans Leenders

Solist: Tobias Borsboom (piano)

Orkest: Het Klassiek Collectief0
Winkelmand
  • No products in the cart.