Dirigent Arjan Tien

Arjan Tien wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie door zijn regelmatige gastdirecties bij gerenommeerde orkesten verspreid over vier verschillende werelddelen.

Als operadirigent werd hij uitgenodigd door operahuizen zoals De Nederlandse Opera, Opera Zuid en Opera Spanga (Nederland), Gauteng Opera (Zuid-Afrika), Wermland Opera (Karlstad – Zweden), waar hij producties dirigeerde zoals Rossini’s La Cenerentola; Verdi’s La Traviata; Mascagni’s Cavalleria Rusticana; Puccini’s La Bohème en Gianni Schicchi, Kurt Weill’s Seven deadly Sins and Marie Galante; Mozart’s Cosi fan Tutte, le Nozze di Figaro en die Zauberflöte; Bizet’s Carmen, Purcell’s Dido and Aeneas; Menotti’s The Medium, Amahl and the Night Visitors; en de wereldpremière van God’s Videotheque van Krüs.

Arjan Tien wordt regelmatig uitgenodigd om te werken met symfonieorkesten, waaronder de WDR Rundfunk Orchester (Duitsland); de meeste grote Nederlandse symfonieorkesten zoals HET Symfonieorkest, Het Gelders Orkest, Philharmonie Zuidnederland, het Metropool Orkest, het Residentie Orkest, het Noord-Nederlands Orkest, het Bilkent Symphony Orchestra en het Antalya Orchestra (Turkije), het Orchestre Symphonique Bienne (Zwitserland), alle grote Zuid-Afrikaanse orkesten: het KwaZulu Natal Philharmonic Orchestra Durban, het Johannesburg Philharmonic Orchestra, het Cape Town Philharmonic Orchestra, het Freestate Symphony, het Chamber Orchestra of South Africa; en het Belgrade Philharmonic Orchestra. Recent maakte hij een succesvol debuut bij de Wermland Opera in Karlstad (Zweden) en is hij opnieuw uitgenodigd voor 2016.

Daarnaast heeft Arjan Tien gedirigeerd tijdens diverse televisie- en radio-opnamen. Hij heeft opnamen gemaakt voor Decca Records, Universal Music, Sony BMG – Heita Records en Brilliant Classics met een uitgebreid repertoire van Mozart, Brahms, Puccini, Prokofiev en Sibelius, tot zelden opgenomen componisten zoals Spohr, Karayev en Amirov.
Als artistiek leider en chef-dirigent van het Magogo Kamerorkest (2006-2012) heeft hij concertuitvoeringen gecombineerd met diverse andere disciplines zoals (live) videobeelden, dans, theater en zelfs circus. Arjan staat bekend om het uitvoeren van innovatieve en avontuurlijke programma’s en hij dirigeerde meer dan 60 premières, waarbij hij verschillende stijlen en genres muziek met elkaar combineerde.

Tien heeft viool gestudeerd bij de legendarische Philipp Hirschhorn en altivool bij Ron Ephrat aan het Utrechts Conservatorium, waar hij zijn solo-examen met onderscheiding afrondde. Als violist maakte hij zijn debuut bij de Salzburg Chamber Soloists in São Paulo en Vitória (Brazilië). Hij heeft directie gestudeerd bij George Hurst in het Verenigd Koninkrijk, bij Roberto Benzi in Frankrijk en Zwitserland en bij Jean Fournet in Nederland.

Arjan Tien begon zijn carrière als concertmeester van het Brabants Kamerorkest en als solist bij het Nationaal Jeugd Orkest. Nog voordat hij was afgestudeerd werd hij aangenomen bij het Radio Filharmonisch Orkest en maakte hij zijn solodebuut bij de Salzburg Chamber Soloists. In 1997 volgde hij de International Conducting Master Class in La Chaux-de-Fonds – Zwitserland, waar hij werd beloond met de Eerste Prijs „Rotary-Faller”. Vervolgens werkte hij als assistent-dirigent bij het Radio Filharmonisch Orkest en De Nederlandse Opera.

Als docent orkestdirectie is Arjan Tien verbonden aan het Conservatorium Maastricht en het Fontys Conservatorium in Tilburg. Hij geeft regelmatig masterclasses en workshops over de hele wereld. Een groot aantal van zijn voormalige studenten heeft inmiddels een succesvolle carrière als jonge dirigent opgebouwd. Arjan Tien is als tutor en dirigent verbonden aan het Athenaeum Kamerorkest van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Samenwerking met het Klassiek Collectief

De veelzijdigheid van het dirigeren van professionele orkesten, het lesgeven op conservatoria en het dirigeren van goede amateurs bij het Ateneum Kamerorkest en het Nederlands Studenten Orkest maakt Arjan een zeer geschikte dirigent voor ons ensemble.

Arjan’s kwaliteiten bij het dirigeren van diverse muziekstijlen van grootte waarde bij het dirigeren van dit project. Een crossover tussen schilderkunst en muziek is een niet vaak voorkomende combinatie, en Arjan zal hier met veel plezier, ervaring en ideeën instappen.